kollektor

Organiserat av: mellanrum i samarbete med miljöförvaltningen

 

Mellanrum är en gång tillbaka på gågatan. Denna gång tillsammans med Malmö Miljöförvaltning och som en del av kampanjen GO!Malmö Green Options initierar mellanrum den temporära plattformen kollektor.
 

VAD HÄNDER?

Under tre veckor (v. 40-42) omvandlas den gamla Matas butikslokalen på Södra Förstadsgatan 21 till kollektor – en insamling av idéer, entusiasm och vänliga alternativ. Initiativ och praktiker som rör sig i konsumtionens kryphål kommer att lyftas in, undersöks och presenteras. Lokala aktörer, personer och nätverk som på olika sätt använder stadens befintliga resurser och fysiska strukturer skapar nya förbättrade, användbara och ofta ätbara former och funktioner.

 

VÄLKOMMEN ATT BYTA, DELA, LÅNA & SKAPA

Under perioden kommer alltifrån workshops, kläd- och växtbytardagar, skördeturer, föreläsningar, samtal och filmvisningar att äga rum. I kollektor får du tillsammans med lokala aktörer experimentera med olika material, praktiker och platser. I den temporära biografen kommer utforskande filmer som på olika sätt förhåller sig till frågor om delande, stadsodlande och vår relation till biet att visas.

KOLLEKTOR ÄR ÖPPET TORSDAG TILL SÖNDAG

Allt som händer under veckorna är gratis och ÖPPET FÖR ALLA!

 

kalendarium

 
Fredag/Lördag/Söndag 2,3,4/10
Välkommen in i vardagsrummet, 10:00 – 18:00
Mitt Möllan har byggt upp ett temporärt vardagsrum i kollektor. Kom in för att träffa kollektivet bakom From Skåne, spela pingis eller tv-spel med oss, läsa bortglömda böcker och hänga i hjulparkerna i solen!Miljöförvaltningen bjuder på kaffe och berättar om GO!Malmö kampanjen!

 
Torsdag, 8/10
Öppen verkstad med Stadsodling Malmö, 14:00 – 17:00
Stadsodling Malmö samlar engagerade och intresserade med en plattform online där stadsodlingsinitiativ och evenemang inom odling presenteras.
Välkommen till en öppen verkstad där du kan bidra med idéer, text eller tips till plattformen! Du kan också prata om utvecklingen inom stadsodling i Malmö med oss som finns på plats.

Filmvisning , ”Edible City”, 18:00 – 20:00
I samarbete med Cinema Politica visar vi filmen ”Edible City”, en resa till flera stadsodlingsprojekt och praktiker runtom i världen. Edible City introduces a diverse cast of extraordinary and eccentric characters who are challenging the paradigm of our broken food system. The movie digs deep into their unique perspectives and transformative work– from edible education to grassroots activism to building local economies— finding hopeful solutions to monumental problems.

Fredag, 9/10
Frukostseminarium, 10:00 – 12:00
Miljöförvaltningen bjuder in till ett frukostseminarium om hållbar mat. Välkommen att provsmaka, inspireras och lära dig mer om klimatsmart, hälsosam och god mat. Gunilla Andersson, projektledare för Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat, delar med sig av tips och erfarenheter och reder ut begrepp som klimatsmart, ekologiskt, närproducerat och transportsnålt. Länk till anmälan

Afterwork pingis, start 17:00
Mellanrum bjuder in till en gemensamt afterwork pingis. Swing ditt racket till mjuka toner av RnB & Soul.Ta med dryck och vänner!

 
Lördag, 10/10
Följ med på ekoreko-vandring!, 13:00 – 15:00
Samling i kampanjlokalen kollektor på Södra Förstadsgatan 21.
Vill du få bättre koll på Malmö schyssta, hållbara utbud? Häng med på en guidad ekoreko-vandring och lär dig mer om hållbar konsumtion och få koll på några av ställena som säljer schyssta produkter. Vi bjuder på fika i slutet av turen. Begränsat antal platser. Anmäl dig här

 
Söndag, 11/10
Workshop med Karin Frankenstein och Tomas Auran , 13:00 – 17:00
Var del av ett kollektivt experiment att skapa boplatser utav överblivna stadsresurser för vilda bin, humlor och andra insekter.

Gör-det-själv workshop med Matti från ToolPool, 15:00 – 17:00

Filmvisning och samtal, 17:00 – 19:00
Mellanrum visar ”Dela är det nya äga” av Karin Bradley & Lotta Ekelund – en film om nya modeller och metoder för delande och kollaborativ konsumtion. I samband med filmvisningen bjuder vi in till ett samtal om vår senaste intervention kollektomaten – ett verktyg, en metod, ett kylskåp som hjälper till att samla och byta det du vill dela med andra.

 
Onsdag, 14/10
Workshop, prova på biodling, 14:00 – 16:00
Besök BISAMS biodling i Folkets Park och prova på hur det är att vara biodlare. Samling i kollektor kl. 13.00 för gemensam promenad till Folkets Park. Max 30 platser, anmälan till lasse@bisam.eu.

 
Torsdag, 15/10
Fairtrade Challenge, 11:00 – 13:00
Delta i Sveriges största Fairtradefika! Malmö Fairtrade City bjuder på godsaker av Fairtrade-märkta ingredienser i kampanjlokalen på Södra Förstadsgatan 21. Fika och förändra världen, en kaka i taget.

Insektssafari, 14:00 – 15:00
Följ med BISAM på Insektssafari i Folkets Park. Samling i kollektor klockan 13:00 med gemensam promenad till Folkets Park. Max 30 platser, anmälan till lasse@bisam.eu. Denna aktivitet riktar sig främst till barnfamiljer men alla intresserade är välkomna.

Workshop med Rude Food Malmö, 14:00 – 16:00
Rude Food Malmö är det första ”food waste recycling kitchen” i Sverige. They work with food producers in order to circulate the ”food waste” back on to our plates. Rude Food rescue perfectly good food with their food waste partners and cook it into marvels in their restaurant kitchen. Välkommen att provsmaka mat lagad på bortslängd mat och ta del av workshopen ”How to establish a recycling kitchen in Malmö”

Bytt R Bytt , 17:00 – 22:00
Ta med fyra plagg som du tycker skulle sitta bättre på någon annan, byt in dem och välj något annat. Dina kläder får nytt liv. Ett återbruksbord finns på plats för att genomföra eventuella korrigeringar eller förbättringar. Till detta kommer Maiken ♥ Kajsa spela musik!

 
Fredag, 16/10
Samtal och honungsprovning med BISAM, 10:00 – 18:00
Biodlingsprojektet BISAM kommer till kollektor för att prata om biodling i staden, med sig har de honung från Malmö som alla får smaka på.

Lunchföreläsning, 11:30 – 13:00
”Hur skor vi oss? Om skoindustrins påverkan på människa och miljö och om schyssta alternativ”
GO!Malmö bjuder på lunch i kampanjlokalen på Södra Förstadsgatan 21. Fair Action, en organisation med syfte att granska svenska företags produktion utomlands och föreslå möjliga förbättringar berättar om vilka bekymmer som finns inom produktionen av skor. Elisabeth Gudmundson, från UMA BAZAAR, visar och berättar om några av de skor hon säljer i sin butik och varför dessa är bättre än genomsnittet. Begränsat antal platser. Anmäl dig här

Föreläsning och samtal med Clara Kingsvik (Bee Urban Malmö), 14:00 – 16:00
Honungsbiet har funnits vid människans sida i tusentals år. I civilisationens vagga var det sötman och bivaxet vi uppskattade mest, men idag inser vi att deras flit vid pollineringen av våra grödor är ovärderlig. Ska vi klara av att ge dem bättre livsförutsättningar eller kommer vi begå misstaget att inte agera i tid för att åter igen få dem att trivas och frodas på vår gemensamma planet?

Filmvisning, ”Inte bara honung”, 16:00 – 18:00
En flerfaldigt prisbelönt dokumentär från Schweiz om vårt beroende av bin för att överleva. Filmen tar med oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bin dör.

UTÅINbjudning med mellanrum, start 18:00
Vi bjuder ut och in er alla till en gemensam middag på Malmös gågata. Ett ständigt växande långbord
dukas upplängs Södra Förstadsgatan, ta med mat, dryck och vänner. En höstpicknick på gatan omgiven av ett ljudlandskap plockat från den skånska landsbygden.

 
Lördag, 17/10
Pop up-marknad, 10:00 – 15:00
Välkommen att botanisera i vår popup-marknad där vi samlar eko, vintage, kemikaliefritt med mera under ett och samma tak!

Ekoreko-vandring med Ekoguiden och Medveten Konsumtion, 12:00 – 15:00
Ekoguiden ger dig tips och verktyg för hur du hittar till Malmös gröna smultronställen. Vi går en vandring genom Malmö och tittar in i några av stadens butiker. Vi pratar också konsumentmakt och vad du kan göra för att påverka Malmös butiker att bli grönare. Turen avslutas med ekofika. Anmäl dig till bjorn.jensen@medvetenkonsumtion.org

 
Söndag, 16/10

 
give-away-sunday, 12:00 – 18:00
Vi ger bort växter och material som under perioden har skapat kollektor och välkomnar alla att själva ta med sig saker att ge bort.

 
Plantakuten, 12:00 – 16:00
Odlingsnätverket Seved bjuder in till växt- och sticklingsbyte.

 
Urban skördetur, 14:00 – 17:00
Dags Att Plocka bjuder in till en urban skördetur i Pilldamsparken. Dags Att Plocka är en sajt och ett nyhetsbrev om vilda ätliga växter. Varje fredag skickar de ut ett nytt, gratis nyhetsbrev med inspiration, information och recept. Det finns en längtan hos många att återuppliva gamla kunskaper, stärka banden till naturen och ta kontrollen över egen matkonsumtion genom att komma närmre råvarorna man äter. Initiativets förhoppning är att folk blir mer benägna att ta hand om naturen, skräpa ner mindre och förändra sina konsumtionsmönster om de börjar lära känna och betrakta vilda växter som mat.

Adress

Södra Förstadsgatan 21
Malmö
Sverige

Date

From: 02/10/2015
Untill: 18/10/2015

kollektor

Södra Förstadsgatan 21, Malmö, Sverige

kollektor är en insamling av idéer, entusiasm och vänliga alternativ – den temporära platformen undersöker och presenterar lokala initiativ och praktiker som rör sig i konsumtionens kryphål.